image/svg+xml
image/svg+xml

Bahanelere Sığınmıyoruz Okuyoruz


Hayatımızın her alanını doldurmaya devam eden telefon, tablet, televizyon, internet vb. kitle iletişim araçları insanları kitaplardan uzaklaştırmaktadır. Sosyal medyada paylaşılan özlü ve güzel sözler kitaplardan daha cazip hale gelmektedir. Oysa ki kitaplar büyük emek sarf edilerek, kelimeler özenle işlenerek, insanların hayal dünyasını geliştirecek şekilde yazılmaktadır.

Ancak birçok insan kitapları satın veya ödünç alıp okumak yerine, akıllı cihazlara kitap okuma uygulaması yükleyerek bilgi dağıtımın kanallarının kolaylaştığı ancak bilgi değerinin önemsenmediği bir uygulamayı tercih etmektedir. Ayrıca akıllı cihazlardan bile bir kitabın tamamını okumak yerine sosyal medya üzerinden bir kitabın sayfasını, paragrafını, cümlesini okumayı yeterli görmektedir. Üniversite öğrencilerinin teknolojiye hızlı şekilde ayak uydurabildikleri, sosyal medyayı yakından takip ettikleri ve dolayısıyla akıllı telefon kullanımlarının bağımlılık seviyesine çıktığı görülmektedir. Bu bağımlılık özellikle öğrencileri kitaplardan uzaklaştırmakta, cümle kurmalarını zorlaştırmakta, kullandıkları kelimeleri anlamsızlaştırmaktadır. Dilimizde olmayan yabancı kelimeler ile kendilerinin bile anlayamadığı cümleleri kurarak iletişim kurmakta hatta sınav evraklarındaki anlatımları da bu durumdan etkilenmektedir.

Okumak, bireylerin hayal dünyalarını geliştirir, sözcük dağarcığını ve enformasyon birikimini arttırır. Üniversite okuyan bir bireyin sahip olması gereken özelliklerin temelinde “öğrenme” psikoloji yatmaktadır. Kendini gerçekleştirmek isteyen bir birey iyi iletişim kurmalı, öğrenmeyi öğrenmeli, kelimelerini özenle seçmeli ve kendini kültürel anlamda geliştirebilmelidir. Meslek yüksekokulumuzda okudukları bölümlere ilişkin mesleki ve teknik bilgiye sahip mezunlarımızın ve öğrencilerimizin, toplumsal-sosyal duyarlılıklarını arttırmak, kendilerini ifade etme ve kişiler arası iletişim becerilerini geliştirmek, yabancı ve anlamsız kelime ve cümlelerin farkına varmalarını ve bu tür kelime ve cümleleri kullanmaktan kaçınmalarını sağlamak, yazılı iletişim becerilerini kuvvetlendirmek, sözcük dağarcıklarını zenginleştirmek ve meslek yüksekokulumuzdaki diğer öğrenci arkadaşlarında, akademik ve idari personelde, toplumda okuma farkındalığını oluşturmak ve/veya artırmak için “kitaplarda buluşuyoruz”.

Etkinliğin Amacı

  • Öğrencilerin kelime dağarcıklarını arttırarak yazılı ve sözlü iletişim becerilerini geliştirmek.
  • Fiziksel kaynaklardan okuma alışkanlığı kazandırmak ve hızlı okuma teknikleri hakkında bilgilenmelerini sağlamak.
  • Öğrencilerimizde ve toplumda okuma farkındalığı oluşturmak ve/veya arttırmak.
  • Teknolojik cihazlara olan bağımlılıklarını azaltmak.
  • Doğru okuma yöntemlerini (noktalama ve imla kuralları) benimsetmek.
  • Okuduklarını yazılı ve sözlü olarak ifade edebilme becerilerini geliştirmek.
  • Geniş görüş açışı kazandırmak ve farklı düşünme becerileri ve empati yeteneği kazandırmak.

 

Etkinliğin Uygulanması ve İzlenmesi

Kitap okuma etkinliği Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından gerçekleştirilecektir. Etkinlik 14/03/2019 – 16/05/2019 tarihleri arasında her hafta Perşembe günleri 13.30 ile 14.15 saatleri arasında gerçekleştirilecek olup ayrıca planlama dışında öğrenciler tarafından talep edilen gün ve saatte ekstra kitap okuma saatleri düzenlenecektir.

Öğrencilerin ve öğretim elemanlarının yüksekokul kütüphanesini aktif olarak kullanmaları sağlamak amacıyla okuma saatlerinin büyük çoğunluğu yüksekokul kütüphanesinde yapılacaktır. Bunun dışında öğrencilerin ve öğretim elemanlarının ortak karar vermesi ile sınıf, okul bahçesi, kantinde de okuma saatleri düzenlenecektir. Toplumda kitap farkındalığı oluşturmak ve/veya arttırmak için de ayrıca Ulus ilçesinin farklı yerlerinde (park, meydan, cafe vb) ve ilçe halk kütüphanesinde okuma etkinliğimiz gerçekleştirilecektir.